memetics + networkology = emergence

Védelem a mém-fertőzések ellen II.

In alkalmazás on 2011/05/26 at 01:49

Ha Te magad nem programozod önmagad, akkor biztos lehetsz benne, hogy más programoz Téged, vagy legalábbis meg fogja próbálni. Hogyan tudsz ellenállni a memetikai programozásnak?

Egy számítogép agya és az emberi agy között a különbség pont az, hogy az emberi agy emergens – ami belekerül, az egyből része lesz a processzornak. A másik sajátossága a memetikus agynak, hogy minden kérdésre ad választ, még akkor is, amikor nem tud válaszolni
. A rossz válasz is jobb, mint ha nincs válasz – ez a működési modell. (Ezt a számító gépek még nem tudják utánunk csinálni…. nekik talán a legnehezebb őszintén rossz választ adni.) Mi következik ebből?

4) Kognitív logikai gondolkodás
Vedd rá magad, hogy a formális logika szerint végiggondolj fontosabb dolgokat, szedd rendbe az okokat és a következményeket, a mémek hálózatos, össze-vissza struktúráját próbáld meg kiegyenesíteni. A mémek általában nem szeretik a logikai tesztet, a hitek egyenesen az ellentmondásokra épülnek. Ha elég szigorú vagy, akkor rendet tudsz így teremteni a fejedben.

5) Mém-távolítás, mém-elengedés
Ez is haladó feladat, hiszen a mémek nem a tieidek, tehát nem tudod elküldeni a rossz gondolatokat a fejedből. Viszont e mémek “csak” az egód része, vagy annak mutatják magukat, és te nem vagy egy az egóddal, az egód egy tőled különböző dolog. Pont ezért mégis el lehet a mémeket engedni, sokszor hosszú és fáradtságos elengedéssel, sokszor meg olyan gyorsan, egy pillanat alatt, mint ahogy a douglas adams-i repüléshez elvéted a földet. A kulcs a mi esetünkben annak a kérdésnek az őszinte elképzelése, és őszinte megválaszolása: milyen lennék én enélkül a mém nélkül? Milyen lenne úgy az életem? Milyen lenne úgy az egóm? És amit el tudtál képzelni, azt (és csak azt) meg fogod tudni valósítani.

6) Buddhista meditáció
A mémfertőzések egyik erősebb eszköze az egókiterjesztés. A mémhorog ezekben az esetekben (a legtöbb reklámban is) az, hogy a szóban forgó tárgyat, mint saját egód igazi megjelenítőjét mutatják be. Egókiterjesztésre akarnak rávenni – miközben tudjuk, hogy az egód nem is Te vagy! A lemondás és elengedés buddhista filozófiája tud a leghathatósabb védelmet nyújtani az ilyen mémek – és általában a birtoklásból fakadó örömök, bánatok, stb ellen. Ez az elengedés magasiskolája, figyeled, ahogy kicsi, ártalmatlan lufikként pukkadnak szét a gondolataid a fejed körül. Egyik kedvenc védelmi gyakorlatom: képzelj el valamit, ami a tulajdonodban van, amit birtokolsz. Részletesen képzeld magad elé, érintsd meg gondolatban, fogd meg. Majd képzelj el egy olyan valamit, amit nem tulajdonolsz, és koncentrálj arra, hogy ugyanúgy kezdj érezni eziránt, mint az első esetben. Jó trükk. Birtokold a világod.

7) A humor
Amin tudsz nevetni, ott megvan az egészséges távolságod az adott mémtől. A gyúny a legveszélyesebb szó-fegyver. De a kedves irónia, a megmosolygás segít megtartani a baráti, no de nem túl közeli viszonyt a mémekkel a fejedben. Egyik kedvenc gyakorlatom a “hüjjegyerek” védelem: ezt írd be a neved helyett olyan internetes oldalak regisztrációs rubrikáiba, ahol ingyen adnak valamit az adataidért cserébe. Amikor megjön majd az ajánlatuk, hogy személyre szolóan csak Neked eladjanak mégis valamit, elég nehéz dolguk lesz, ha Kedves Hülye Gyerek! megszólítással érkezik meg a levelük…