memetics + networkology = emergence

Hétköznapi mém-fertőzések III.

In alkalmazás on 2011/05/13 at 00:24

Mémfertőzésnek hívhatjuk azt a mémreprodukciót, amelyik nem szimbiotikus, hanem sokkal inkább parazita, sőt: sokszor ellenséges kapcsolatban van a gazdával, azaz Veled, a Te agyaddal. Röviden: mémek, amik tuti nem jók Neked.

Gyakori probléma: egyes mémjeid vitában vannak a valósággal. Típusai között előfordulhatnak általánosító, torzító, egyes részeket túlságosan felnagyító “megfigyelések”. Hiszen ezeket a mémeket megfigyeléseknek, sőt, a valóságot leíró “objektív” tényeknek érzékeled, a saját valóságod részének tartod a vitatkozó állításokat.

Ez dupla-csapda, különösen nehéz megoldani, hiszen az észlelésedet támadja.  Valóság ugye nincs, csak a Te észlelésed van a valóságról, mindenkinek saját valósága van. Tehát ha úgy érzed, hogy a világ egy része, vagy egy szereplője nem úgy viselkedik Veled, ahogy Te elvárod és szeretnéd, akkor vedd észre: valahogy vitába keveredtél a saját magad által teremtett valósággal! Ez nem tanácsos, hiszen ha a Tied, akkor minek elrontani.

E mérgező mémek eltávolításához meg kell kérdezned magadtól: milyen lenne az életem, a valóságom enélkül a mém nélkül? Vizsgáld meg a mém “vegytiszta” valóságtartalmát. Miből is gondolod, hogy az állítás Igaz? Ha kiderül, hogy hamis az észlelés, akkor pedig képzeld el magad az adott “megfigyelés”, “tény”, elvárás, gondolat nélkül. Teremtsd meg ezt az új valóságot.

Nem Te lélegzel, valami él Téged, és lélegeztet. Nem Te gondolkodsz, hanem folyamatosan gondolódik egy csomó minden a fejedben. Ezek nem a Te mémjeid, és nem a Te gondolkodásod, ezért nem lehet őket erővel “nem gondolni”. De el lehet őket engedni.

Know your memes.
Know your stories.
Know your narratives.
KNOW YOUR EGO.