memetics + networkology = emergence

Hétköznapi mém-fertőzések I.-II.s

In alkalmazás on 2011/04/28 at 14:08

Mémfertőzésnek hívhatjuk azt a mémreprodukciót, amelyik nem szimbiotikus, hanem sokkal inkább parazita, sőt: sokszor ellenséges kapcsolatban van a gazdával, azaz Veled, a Te agyaddal. Röviden: mémek, amik tuti nem jók Neked.

Gyakori mémfertőzés például a “most nem jó – később jobb lesz” – persze csak akkor, ha így és így cselekszel, ahogy a mém tanácsolja. Ha úgy kezdődik valami a fejedben, egy gondolat, hogy most nem jó, akkor már rögtön nyugodtan gyanakodj. Nem az ambícióidról beszélek természetesen, bár azokat is érdemes csekkolni időnként. Azok a mémek veszélyesek, amelyik egy jövőbeli állapot (pl: boldogság..) elérése érdekében például egy tárgy megszerzésére bíztatnak:  most nem jó neked, de ha ezt az új mosógépet megveszed, egy csudálatos világ köszönt majd reád…

Ezeknek a mémfertőzéseknek a kiinduló pontja az, hogy elérjék: ne élvezd az életedet, hogy úgy gondold, bizony valami hiányzik belőle. Hát ez a mém nem hiányzott, már látod.

Általánosítva ezt a gondolatot szintén egy klasszikusba botlunk: az abszolút Jó és Rossz fogalmába. Nincs Jó és Rossz. (Talán a btk-s ügyeket kivéve.) Biztos lehetsz abban, hogy ha valami a fejedben mint a Jó probál feltűnni, és más dologokat, gondolatokat mint a Rosszat magát feltüntetni, az a gondolat megint nem Teérted van, attól jobb megszabadulni. A valóság egy szép és komplex dolog, ezt leegyszerűsíteni, hidd el, nem a Te érdeked, hanem egy világnézet érdeke, amely meg akar nyerni magának.

Ne hagyd magad! Hiszen nem a mémek szaporodnak a fejedben: te szaporítod őket!