memetics + networkology = emergence

De miért is kellene nekem ezt elolvasni? Miért fontos mindez?

In alkalmazás on 2010/09/26 at 13:01

Senki sem véd meg a fejedben visszhangzó mémektől, csak Te magad tudsz ebben az ügyben intézkedni. Ha Te magad nem programozod önmagad, akkor biztos lehetsz benne, hogy más programoz Téged, vagy legalábbis meg fogja próbálni.

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem figyelnek oda a memetikai diétájukra, pedig ez legalább olyan fontos, mint az étrendjük, sok esetben fontosabb. Nem jó megközelítés például azt gondolni, hogy bármit megnézhetek, meghallgathatok, megismerhetek, és majd a feldolgozás folyamatában döntöm el, megtartom-e vagy, érdekes-e nekem, vagy nem. Sok esetben már a feldolgozást is befolyásolja például az a mém, amit fel akarnál dolgozni. Hamarabb be tud épülni egy gondolat, mint gondolnád..

Érdemes néha egy-egy gondolatod mellett megállni, elidőzni, és végigvenni, honnan is hallottad, kitől, olvastad-e, hol, mikor… Ez jó alkalom hogy észrevegyük, ha például egy fontos kérdésben csak az egyik oldalról gyűjtött az ember érveket. Esetleg hogy elbillent a memetikai diétánk egy forrás felé. Esetleg olyan új befolyásolók kerültek képbe akikről “sosem gondoltuk volna”, hogy valaha hallgatni fogunk rájuk. Ezek fontos pillanatok lehetnek, néha fájdalmas tanulságokkal.

A másik oldalról nézve a dolgokat, persze Te is a meggyőzés szakmában utazol, mint a legtöbb humanoid, mémekkel a fejében. Nem is veszed észre, és hopp, meggyőztél vkit arról, hogy merre van az előre a nanotechnológiában, melyik a legegészségesebb joghurt, vagy melyik a legjobb epizód a Dr.House-ban. Nagy mémterjesztő vagy, magyarul. És lehet, hogy néha észreveheted, amikor csak a mémek eszköze vagy a terjedésben. Pedig a mem-kibocsátás ellenőrzése, a memetikai kontroll kulcs bármilyen vezető pozícióban. És ebben az evolúciós versenyben Neked csak egy kicsit kell jobbnak lenned a szomszédodnál.